O nama > Lokalni volonterski servis Bihać

Volontiranje se u najširem smislu definiše kao neprofitna i neplaćena aktivnost kojom pojedinci doprinose dobrobiti svoje zajednice ili cijelog društva. Ova aktivnost se javlja u raznim oblicima, od tradicionalnih običaja uzajamne samopomoći do organizovanog djelovanja zajednice u kriznim periodima, kao i do pokušaja pomoći u spriječavanju i zaustavljanju sukoba i suzbijanja siromaštva.Volontiranje je dio istorije gotovo svake civilizacije.

Ponos i osnova mnogih nevladinih organizacija, profesionalnih udruženja itd., predstavljaju upravo ljudi koji svoj rad dobrovoljno poklanjaju blagostanju zajednice i društva u kojem egzistiraju.

Devet nevladinih organizacija sa područja grada Bihaća uz podršku misije OSCE-a u BiH, 22.10.2009. formiralo je Savez udruženja građana okupljenih oko zajedničke vizije i misije vezanih za razvoj i podršku volonterizma – Volonterski centar Bihać. Udruženje „Žene sa Une“ uzelo je učešće u ovoj inicijativi i ravnopravni je član Volonterskog centra Bihać. Kao rezultat ovih aktivnosti Udruženje „Žene sa Une“ je od februara 2011. Uključeno u IPA prekogranični program: Volonterizmom do prekograničnog razvoja lokalnih zajednica

Projekat implementiraju OKC Banjaluka i ALD Sisak, zajedno sa 4 partnera – Udruženje “Žene sa Une” iz Bihaća, Udruženje građana BiosPLUS iz Dervente, Udruga osoba sa invaliditetom Kutina i Udruga IKS iz Petrinje.

Projekt je dio IPA prekograničnog programa Hrvatska - Bosna I Hercegovina 2007-2013.

Cilj programa je pospješiti stvaranje prekograničnih mreža i partnerstava, te doprinijeti razvoju zajedničkih prekograničnih akcija sa fokusom na revitalizaciju ekonomije, zaštitu prirode i okoliša, kao i povećanje socijalne kohezije u programskom području. Program će takođe doprinijeti izgradnji kapaciteta lokalnih, regionalnih i državnih institucija za upravljanje EU programima, kao i za provođenje budućih prekograničnih programa unutar EU strukturnih fondova.

Projekat “Volonterizmom do razvoja pograničnih područja” je kreiran kako bi doprinio unapređenju dostupnosti servisa u lokalnim zajednicama unutar graničnih područja kroz uspostavljanje pet volonterskih servisa – dva u Bosni i Hercegovini (Bihać i Derventa) i tri u Hrvatskoj (Sisak, Kutina i Petrinja).

Projekat će ujedno doprinijeti i uspostavljanju prekograničnog umrežavanja između lokalnih vlasti, organizacija civilnog društva i socijalnih partnera putem kreiranja šest lokalnih volonterskih politika (u svih pet navedenih opština, te u Banjaluci). Ove politike će definisati mjere čije provođenje će unaprijediti ekonomski i socijalni razvoj loklanih zajednica.

Ukoliko želite da postanete član Lokalnog volonterskog servisa Bihać ili da koristite njegove usluge, ovdje ćete pronaći više informacija, kao i pristupnu dokumentaciju:

Upitnik za organizatore volonterskih usluga

Upitnik za volontere